top of page
Morher och baby

Så här utvecklas barn det första halvåret

Läs och få tips hur du bemöter de olika faserna

Barnets utveckling: Välkommen
Nyfödd bebis

0-2 månader

Barnets utveckling: Lista

Lyssna på barnet

Den första tiden är barnet helt beroende av dig och du kommer behöva lyssna på barnet för hantera vad hen känner och behöver. De flesta barn kan använda alla fem sinnen direkt efter födseln. Inget sinne är dock helt färdigutvecklat, men vissa sinnen är mer mogna än andra. En del barn visar tydligt, och andra barn mindre tydligt vad de behöver. Ta dig tid och lär dig att lyssna på barnet. När du förstår vad barnet visar kan du göra det lättare för barnet.

Ljud

De flesta barn uppfattar ljud bra redan från födseln. Av alla fem sinnen är nyfödda barn bäst på att höra. Nyfödda barn vänder huvudet reflexmässigt mot ljud och verkar föredra ljusa röster framför mörka röster. Barnet tycker inte om skarpa och plötsliga ljud, och blir lugn av rytmiska och harmoniska toner.

Synen

I början ser barn suddigt. De ser bäst på ungefär 20 centimeters avstånd. Det är ungefär samma avstånd som mellan era ansikten, när du håller barnet i famnen. Barn tycker om att titta på ansikten, speciellt ögonen och munnen.

Känsel

Känseln är helt utvecklad vid födseln. Barnet känner till exempel beröring helt och hållet och har ett stort behov av kontakt och trygghet genom att vara nära. Det är viktigt för barnet att vara nära hud mot hud och att bli smekt. Ett nyfött barn känner värme, kyla och smärta fullt ut.

Kommunikation

Att skrika är ett sätt för barn att kommunicera. De lär sig tidigt att använda olika sorters skrik för olika känslor och behov. Det är olika hur mycket barn skriker och det kan ta tid innan du lär dig förstå vad barnet vill. 

Källa: 1177.se

leksaker

5 tips på aktiviteter

Tänk på att alla barn är olika och kan gilla olika saker

Barnets utveckling: Tjänster
Spjälsäng mobil

1. Använd sängmobil

Barn gillar rörliga figurer, tips är att hänga en sängmobil över barnets säng. Barnet tycker mest om skarpa kontraster som vitt och svart och mönster av cirklar, prickar, rutor eller ränder. Det är extra kul för barnet om den även spelar musik.

Glad bebis

2. Möt blicken

När barnet söker ögonkontakt kan du luta dig fram så att ditt ansikte är några decimeter från barnet. Barnet kan då göra små ljud med rösten, le mot dig, följa ditt ansikte med blicken och härma ditt ansiktsuttryck och dina gester.

Baby i vitt

3. Använd speglar

Testa att sätta upp en spegel vid skötbordet och låt barnet ligga och titta på sig själv när du är med. Barnet kan också i korta stunder ligga på mage på golvet och titta på sig själv i en spegel som finns framför.

Mor med sitt barn

4. Umgås

Umgås och prata med barnet, trots att barnet inte förstår vad du säger. Du kan till exempel berätta om vad ni ser och upplever. Det viktiga är att barnet får en bra känsla av att ni umgås. Det är utvecklande och intressant för barnet.

bebis bilsäten

5. Använd en Speldosa

Testa att ha en speldosa nära en plats där barnet brukar vara, till exempel fäst i barnvagnen eller vid sin sovplats.

Källa: 1177.se

Glad bebis

2-4 månader

Barnets utveckling: Lista

Medvetenheten ökar

Barnet börjar nu bli mer medveten om sin kropp och börjar upptäcka sina fingrar och tår. I den här perioden kan barnet börja känna igen saker och personer, komma ihåg och förvänta sig vara delaktig i upprepade rutiner, så som att bada eller byta blöja. Barnet kan också börja visa känslor tydligare och kan le glatt när en familjemedlem dyker upp eller bli arg eller ledsen om man lägger ner hen i sängen. I slutet av den här perioden kan många höra sitt barn skratta för första gången.

Ljud

Barn har ett utvecklat språkcentrum i hjärnan innan de föds. Att prata med varandra är alltså en medfödd drift och inte bara ett inlärt beteende. Barn har under sina första år också en unik förmåga att lära sig språk och kommunikation.

Synen

De flesta barn börjar se skarpare och bättre, ögonrörelserna blir mjukare och mer följsamma. Barnet vill helst vara i samma rum och kunna se föräldern för att kunna få kontakt, även om hen inte finns i famnen.

Känsel

Vid den här tiden börjar barnet få mer kontroll över sin kropp och rörelser börjar bli mer medvetna. En del nyföddhetsreflexer försvinner, till exempel handens gripreflex.

Kommunikation

Nu utvecklas barnets språk och sociala förmåga. Ett barn som inte lärt sig tala kommunicerar ändå med ögonkontakt, beröring, kroppsspråk, miner, skrik och andra ljud. Barnet vill nu vara med och vara i samma rum som sina föräldrar, helst ska det vara ansikte mot ansikte. 

Källa: 1177.se

leksaker

5 tips på aktiviteter

Tänk på att alla barn är olika och kan gilla olika saker

Barnets utveckling: Tjänster
Mor och ett barn

1. Håll rutiner

Upprepa gärna vissa rutiner så att barnet lär sig känna igen dem. Säg till exempel en liten ramsa eller sång när du byter blöja på barnet. Barnet kan lära sig känna igen ramsan och svara på den med armrörelser och bensparkar.

Mor och barn träning

2. Var övertydlig

Försök att vara övertydlig när du pratar med ditt barn. Använd mimik, gester och upprepa ord. Den övertydligheten gör det lättare för barnet att förstå.

Mor som gör yoga med barnet

3. Låt barnet vara med

Låt barnet vara med på ett säkert sätt. Du kan till exempel sätta barnet i en babysitter tillsammans med dig i köket när du lagar mat eller vara med när du tränar hemma.

leksaker

4. Använd roliga saker

Testa att låta barnet sträcka sig efter roliga saker. Ett tips är att lägga eller hänga saker framför bebisen när ni är till exempel i babygymmet.

Moder ler med nyfött barn

5. Le till barnet

Le eller var glad när du pratar med barnet. Då uppmuntrar du också barnet att le. Det kan skapa en fin känsla av att vara tillsammans.

Källa: 1177.se

överraskade barn

4-6 månader

Barnets utveckling: Lista

Mer vaken

Nu är barnet vaken längre stunder och har mer tid till att upptäcka sin omgivning. Med hjälp av sinnesintryck och erfarenheter skapar barnet minnen. I den här åldern kan barn tydligare visa vem de vill vara nära. De ler kanske inte längre mot alla som närmar sig. Snart börjar barnet röra sig framåt eller bakåt, ofta genom att åla.

Ljud

Barnet testar ljud genom att använda olika röstlägen och ljudstyrka. De blir mer medvetna om sin förmåga att påverka andra människor genom ljud, till exempel "om jag ropar, så kommer mamma eller pappa".

Synen

Nu börjar barnet kunna titta åt alla håll och välja vad hen vill titta på. Barnet lär sig fokusera blicken på olika avstånd. Små saker brukar vara spännande, till exempel dammtussar, smulor och myror.

Känsel

Barnet kan börja använda sina händer för att nå saker i sin närhet. Handen är ett gripredskap, men hjälper också barnet att känna igen former och strukturer. De kan ligga på magen, stödja sig på sina underarmar och samtidigt hålla i en liten leksak, samt börjar sitta ganska stadigt med stöd.

Kommunikation

Många barn reagerar när de hör sitt namn och vill gärna att ni pratar med varandra. Det spelar ingen roll om barnet inte förstår vad du säger, det viktiga är att du pratar och svarar när hen försöker kommunicera med dig. Barn stimuleras då av att härma olika ljud. Det gör också att jollret blir mer varierat. Kanske hör du nu ditt barn skratta högt för första gången under denna fas.

Källa: 1177.se

leksaker

5 tips på aktiviteter

Tänk på att alla barn är olika och kan gilla olika saker

Barnets utveckling: Tjänster
Mor och barn på golvet

1. Lek tittut

Den klassiska leken "tittut". Barnet förstår inte att du fortfarande finns kvar när du gömmer dig, men tycker att det är spännande när det som försvinner, kommer tillbaka.

leksaksaffär

2. träklossar

Små träklossar med olika färger kan vara kul för barnet att leka med, låt barnet riva tornet. Barnet kommer kanske att smaka, känna och välja ut den klossen som den vill ha.

Behandla som ett barn att spela med abac

3. Enkla leksaker

Nu kan det vara dags att börja med olika typer av enkla leksaker. Tips är leksaker med olika ljud som kan vara både kul och stimulerande för barnet.

mamma och barn

4. Lek tillsammans

Du kan leka och sjunga enkla ramsor till barnet, som innehåller både olika ljud och kroppskontakt.

shutterstock_415239766.jpg

5. barnstol

Nu kan det vara dags att sätta barnet i en barnstol vid matbordet och ge hen ofarliga, roliga saker från köket att leka med, så som en visp eller en slev.

Källa: 1177.se

Annons

Babylans
Barnets utveckling: Välkommen
shutterstock_1519266098_edited.jpg

9 saker nyblivna mammor inte vill höra

Men förmodligen får höra ändå!

Barnets utveckling: Höjdpunkter
bottom of page