Så här utvecklas barn det första halvåret
Läs och få tips hur du bemöter de olika faserna
0-2 månader
Lyssna på barnet
Den första tiden är barnet helt beroende av dig och du kommer behöva lyssna på barnet för hantera vad hen känner och behöver. De flesta barn kan använda alla fem sinnen direkt efter födseln. Inget sinne är dock helt färdigutvecklat, men vissa sinnen är mer mogna än andra. En del barn visar tydligt, och andra barn mindre tydligt vad de behöver. Ta dig tid och lär dig att lyssna på barnet. När du förstår vad barnet visar kan du göra det lättare för barnet.
Ljud
De flesta barn uppfattar ljud bra redan från födseln. Av alla fem sinnen är nyfödda barn bäst på att höra. Nyfödda barn vänder huvudet reflexmässigt mot ljud och verkar föredra ljusa röster framför mörka röster. Barnet tycker inte om skarpa och plötsliga ljud, och blir lugn av rytmiska och harmoniska toner.
Synen
I början ser barn suddigt. De ser bäst på ungefär 20 centimeters avstånd. Det är ungefär samma avstånd som mellan era ansikten, när du håller barnet i famnen. Barn tycker om att titta på ansikten, speciellt ögonen och munnen.
Känsel
Känseln är helt utvecklad vid födseln. Barnet känner till exempel beröring helt och hållet och har ett stort behov av kontakt och trygghet genom att vara nära. Det är viktigt för barnet att vara nära hud mot hud och att bli smekt. Ett nyfött barn känner värme, kyla och smärta fullt ut.
Kommunikation
Att skrika är ett sätt för barn att kommunicera. De lär sig tidigt att använda olika sorters skrik för olika känslor och behov. Det är olika hur mycket barn skriker och det kan ta tid innan du lär dig förstå vad barnet vill.
Källa: 1177.se
5 tips på aktiviteter
Tänk på att alla barn är olika och kan gilla olika saker
1. Använd sängmobil
Barn gillar rörliga figurer, tips är att hänga en sängmobil över barnets säng. Barnet tycker mest om skarpa kontraster som vitt och svart och mönster av cirklar, prickar, rutor eller ränder. Det är extra kul för barnet om den även spelar musik.
2. Möt blicken
När barnet söker ögonkontakt kan du luta dig fram så att ditt ansikte är några decimeter från barnet. Barnet kan då göra små ljud med rösten, le mot dig, följa ditt ansikte med blicken och härma ditt ansiktsuttryck och dina gester.
3. Använd speglar
Testa att sätta upp en spegel vid skötbordet och låt barnet ligga och titta på sig själv när du är med. Barnet kan också i korta stunder ligga på mage på golvet och titta på sig själv i en spegel som finns framför.
4. Umgås
Umgås och prata med barnet, trots att barnet inte förstår vad du säger. Du kan till exempel berätta om vad ni ser och upplever. Det viktiga är att barnet får en bra känsla av att ni umgås. Det är utvecklande och intressant för barnet.
5. Använd en Speldosa
Testa att ha en speldosa nära en plats där barnet brukar vara, till exempel fäst i barnvagnen eller vid sin sovplats.
Källa: 1177.se
2-4 månader
Medvetenheten ökar
Barnet börjar nu bli mer medveten om sin kropp och börjar upptäcka sina fingrar och tår. I den här perioden kan barnet börja känna igen saker och personer, komma ihåg och förvänta sig vara delaktig i upprepade rutiner, så som att bada eller byta blöja. Barnet kan också börja visa känslor tydligare och kan le glatt när en familjemedlem dyker upp eller bli arg eller ledsen om man lägger ner hen i sängen. I slutet av den här perioden kan många höra sitt barn skratta för första gången.
Ljud
Barn har ett utvecklat språkcentrum i hjärnan innan de föds. Att prata med varandra är alltså en medfödd drift och inte bara ett inlärt beteende. Barn har under sina första år också en unik förmåga att lära sig språk och kommunikation.
Synen
De flesta barn börjar se skarpare och bättre, ögonrörelserna blir mjukare och mer följsamma. Barnet vill helst vara i samma rum och kunna se föräldern för att kunna få kontakt, även om hen inte finns i famnen.
Känsel
Vid den här tiden börjar barnet få mer kontroll över sin kropp och rörelser börjar bli mer medvetna. En del nyföddhetsreflexer försvinner, till exempel handens gripreflex.
Kommunikation
Nu utvecklas barnets språk och sociala förmåga. Ett barn som inte lärt sig tala kommunicerar ändå med ögonkontakt, beröring, kroppsspråk, miner, skrik och andra ljud. Barnet vill nu vara med och vara i samma rum som sina föräldrar, helst ska det vara ansikte mot ansikte.
Källa: 1177.se
5 tips på aktiviteter
Tänk på att alla barn är olika och kan gilla olika saker
1. Håll rutiner
Upprepa gärna vissa rutiner så att barnet lär sig känna igen dem. Säg till exempel en liten ramsa eller sång när du byter blöja på barnet. Barnet kan lära sig känna igen ramsan och svara på den med armrörelser och bensparkar.
2. Var övertydlig
Försök att vara övertydlig när du pratar med ditt barn. Använd mimik, gester och upprepa ord. Den övertydligheten gör det lättare för barnet att förstå.
3. Låt barnet vara med
Låt barnet vara med på ett säkert sätt. Du kan till exempel sätta barnet i en babysitter tillsammans med dig i köket när du lagar mat eller vara med när du tränar hemma.
4. Använd roliga saker
Testa att låta barnet sträcka sig efter roliga saker. Ett tips är att lägga eller hänga saker framför bebisen när ni är till exempel i babygymmet.
5. Le till barnet
Le eller var glad när du pratar med barnet. Då uppmuntrar du också barnet att le. Det kan skapa en fin känsla av att vara tillsammans.
Källa: 1177.se
4-6 månader
Mer vaken
Nu är barnet vaken längre stunder och har mer tid till att upptäcka sin omgivning. Med hjälp av sinnesintryck och erfarenheter skapar barnet minnen. I den här åldern kan barn tydligare visa vem de vill vara nära. De ler kanske inte längre mot alla som närmar sig. Snart börjar barnet röra sig framåt eller bakåt, ofta genom att åla.
Ljud
Barnet testar ljud genom att använda olika röstlägen och ljudstyrka. De blir mer medvetna om sin förmåga att påverka andra människor genom ljud, till exempel "om jag ropar, så kommer mamma eller pappa".
Synen
Nu börjar barnet kunna titta åt alla håll och välja vad hen vill titta på. Barnet lär sig fokusera blicken på olika avstånd. Små saker brukar vara spännande, till exempel dammtussar, smulor och myror.
Känsel
Barnet kan börja använda sina händer för att nå saker i sin närhet. Handen är ett gripredskap, men hjälper också barnet att känna igen former och strukturer. De kan ligga på magen, stödja sig på sina underarmar och samtidigt hålla i en liten leksak, samt börjar sitta ganska stadigt med stöd.
Kommunikation
Många barn reagerar när de hör sitt namn och vill gärna att ni pratar med varandra. Det spelar ingen roll om barnet inte förstår vad du säger, det viktiga är att du pratar och svarar när hen försöker kommunicera med dig. Barn stimuleras då av att härma olika ljud. Det gör också att jollret blir mer varierat. Kanske hör du nu ditt barn skratta högt för första gången under denna fas.
Källa: 1177.se
5 tips på aktiviteter
Tänk på att alla barn är olika och kan gilla olika saker
1. Lek tittut
Den klassiska leken "tittut". Barnet förstår inte att du fortfarande finns kvar när du gömmer dig, men tycker att det är spännande när det som försvinner, kommer tillbaka.
2. träklossar
Små träklossar med olika färger kan vara kul för barnet att leka med, låt barnet riva tornet. Barnet kommer kanske att smaka, känna och välja ut den klossen som den vill ha.
3. Enkla leksaker
Nu kan det vara dags att börja med olika typer av enkla leksaker. Tips är leksaker med olika ljud som kan vara både kul och stimulerande för barnet.
4. Lek tillsammans
Du kan leka och sjunga enkla ramsor till barnet, som innehåller både olika ljud och kroppskontakt.
5. barnstol
Nu kan det vara dags att sätta barnet i en barnstol vid matbordet och ge hen ofarliga, roliga saker från köket att leka med, så som en visp eller en slev.
Källa: 1177.se